Μέσο Επικοινωνίας:

www.ethnos.gr

Θέμα:

Δύο θεραπείες για τις βλάβες στους χόνδρους

assets_LARGE_t_213761_54258121_type12128Αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης των χόνδρινων βλαβών, τόσο στον νεανικό πληθυσμό λόγω ατυχημάτων όσο και στην τρίτη ηλικία λόγω φθοράς ή και μιας πιο σπάνιας νόσου που λέγεται οστεονέκρωση.

Οταν συμβούν, ο ασθενής χάνει την ικανότητα κίνησης της άρθρωσης και επιπρόσθετα εμφανίζει πόνο. Ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης, ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται με τη φόρτιση της άρθρωσης, αλλά σε σοβαρές οξείες περιπτώσεις ακόμα και με την απλή κίνησή της. Στις μικρότερες ηλικίες, η βλάβη του χόνδρου είναι κυρίως τραυματικής αιτιολογίας.

Στην πρώτη περίπτωση απαιτείται συνήθως χειρουργική παρέμβαση, ώστε το χόνδρινο τεμάχιο να επανασυγκολληθεί στην οστέινη βάση του. Στη δεύτερη, υπάρχει πιθανότητα με τη συντηρητική αγωγή το χόνδρινο κάταγμα να επανασυγκολληθεί μόνο του.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής κ. Ελευθέριος Τσιρίδης. Η ορθοπαιδική χειρουργική -εξηγεί- δίνει τη δυνατότητα προσπέλασης της άρθρωσης του ισχίου ή του γόνατος με τη μέθοδο της μικρής επεμβατικότητας και αντικατάστασης των χόνδρινων βλαβών σε νέους ασθενείς.

Μια άλλη κατηγορία βλαβών, όπου ο χόνδρος έχει καταστραφεί τελείως, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τεχνική της χονδροπλαστικής.

Η χονδροπλαστική γίνεται με τρεις μεθόδους: των μικροκαταγμάτων, του χόνδρινου μωσαϊκού και τελευταία με τη μέθοδο των βλαστοκυττάρων. Τα μικροκατάγματα είναι τρυπανισμοί του υποχόνδριου οστού που διεγείρουν τα χονδροκύτταρα να αναγεννηθούν στην περιοχή της βλάβης. Η μέθοδος του μωσαϊκού είναι ουσιαστικά η μεταμόσχευση χόνδρου από το ένα σημείο της άρθρωσης στο άλλο.

Η μέθοδος των βλαστοκυττάρων
Η μέθοδος των βλαστοκυττάρων εφαρμόστηκε παλαιότερα με την καλλιέργεια χόνδρινων κυττάρων και στη συνέχεια τη μεταμόσχευσή τους στην περιοχή της βλάβης. Σήμερα, επιχειρείται πειραματικά βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών να ενεθούν απευθείας στις χόνδρινες βλάβες, με την ελπίδα να ξανασχηματίσουν τον χόνδρο που λείπει.

Ενα μεγάλο μέρος της έρευνας του κ. Τσιρίδη στο Λονδίνο αφορά τα βλαστοκύτταρα και την αποκατάσταση του οστού και του χόνδρου. Εχει μελετήσει τη δυνατότητα ειδικών βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών ενηλίκων (που λέγονται πρώιμα μεσεγχυματικά κύτταρα) να αναγεννούν, ύστερα από ειδική επεξεργασία, οστό ή χόνδρο όταν εμφυτεύονται σε οστεοχόνδρινες βλάβες.

Glucosalage για μείωση φλεγμονής και πόνου στις αρθρώσεις

Μοναδική βιολογική φόρμουλα για ανάπλαση χόνδρων, μείωση φλεγμονής και πόνου στις αρθρώσεις. Με χόνδρο καρχαρία, θειική γλυκοσαμίνη και συνδυασμό φυτικών εκχυλισμάτων για ανάπλαση των χόνδρων. Ο συνδυασμός των συστατικών του Glucosalage S04 Extra Strength βοηθά τους μηχανισμούς του οργανισμού στη μείωση του πόνου, της φλεγμονής και της δυσκαμψίας. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα μιας ισορροπημένης δίαιτας.

Συγγραφή:

Ελευθέριος Τσιρίδης MD, MSc (Orth)(London), DMed, PhD, FRCS, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ορθοπεδικής Εταιρίας Ισχίου. Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διεθνές Κέντρο Αρθροπλαστικής ICAROS (International Center for Arthroplasty & Revision Orthopaedic Surgery).