Μέσο Επικοινωνίας:

www.healthpro.gr

Θέμα:

Κατάγματα γύρω από τις προθέσεις… Η νέα ορθοπαιδική πανδημία

images-300x168

Δραματική χαρακτηρίζεται η αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά τον αριθμό των αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος. Κάτι που οφείλεται σε 2 λόγους με κύριο τη γήρανση του πληθυσμού, καθώς τα ηλικιωμένα άτομα έχουν συγχρόνως απαιτήσεις υψηλής και λειτουργικής ποιότητας ζωής. Ο δεύτερος λόγος αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας που πλέον επιτρέπει την κατασκευή τεχνητών αρθρώσεων που έχουν πολύ μεγάλη βιωσιμότητα και που προσομοιάζουν στις ανθρώπινες αρθρώσεις.

Λόγω αυτής της μεγάλης αύξησης των αρθροπλαστικών μια νέα πανδημία έχει κάνει την εμφάνισή της στην ορθοπαιδική χειρουργική: τα κατάγματα γύρω από τις αρθροπλαστικές, τα οποία ονομάζονται και περιπροθετικά κατάγματα. Τα περιπροθετικά κατάγματα γύρω από την αρθροπλαστική του ισχίου είναι γνωστότερα στην ιατρική κοινότητα καθώς η συχνότητα εμφάνισής τους είναι αυξημένη συγκριτικά με τα αντίστοιχα κατάγματα άλλων αρθρώσεων και αυτό συμβαίνει διότι η άρθρωση του ισχίου είναι η πιο συχνά αντικαθιστάμενη άρθρωση αλλά και γιατί υφίσταται δυνάμεις φόρτισης σε πολλαπλές κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ευάλωτη σε πιθανά κατάγματα.

Στο γιατί όμως το οστό σπάει γύρω από μια τεχνητή άρθρωση απαντάει στα «Π» ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Imperial College του Λονδίνου κ. Ελευθέριος Τσιρίδης, αναφέροντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί όταν έχουμε ένα ατύχημα υψηλής ενέργειας, για παράδειγμα ένα τροχαίο ατύχημα ή μια πτώση από ύψος. Όμως οι περιπτώσεις αυτές είναι σπανιότερες, ενώ πιο συνηθισμένα είναι τα περιπροθετικά κάταγμα μετά από την άσκηση πολύ ήπιας δύναμης. Το τελευταίο συμβαίνει διότι το οστό γύρω από την αρθροπλαστική πολλές φορές αδυνατίζει, είτε λόγω οστεοπόρωσης στην προχωρημένη ηλικία, είτε λόγω οστεόλυσης στην περίπτωση που η αρθροπλαστική δεν λειτουργεί πλέον φυσιολογικά.

Τα κατάγματα γύρω από την αρθροπλαστική του ισχίου έχουν ταξινομηθεί και μελετηθεί εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Υπάρχουν πια αξιόπιστες λύσεις για τη χειρουργική αντιμετώπισή τους με τη χρήση ειδικών προθέσεων αναθεώρησης, που όχι μόνο αποκαθιστούν την άρθρωση αλλά και ανατάσσουν το οστό στην ανατομική του θέση.

Τα περιπροθετικά κατάγματα πέριξ της αρθροπλαστικής του γόνατος έχουν εμφανιστεί πρόσφατα στην ιατρική βιβλιογραφία. Αυτό συμβαίνει πιθανόν διότι η αρθροπλαστική του γόνατος είναι μια επέμβαση που εξελίχθηκε και εφαρμόστηκε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια. Επιπρόσθετα, η άρθρωση του γόνατος λειτουργεί με πιο συμβατικό και σταθερό τρόπο σε σχέση με αυτή του ισχίου και άρα η πιθανότητα να υποστεί κάταγμα είναι μικρότερη. Παραμένει παρ’ όλα αυτά κυρίαρχη αιτία και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η οστεοπόρωση και η οστεόλυση, λόγω χαλάρωσης της αρθροπλαστικής του γόνατος.

Για το όλο θέμα ήδη διαξάγεται σημαντική έρευνα στην Μεγάλη Βρετανία με επικεφαλής του προγράμματος τον κ.Τσιρίδη στο οποίο μελετάται η θεραπεία των περιπροθετικών καταγμάτων ισχίου και γόνατος χρησιμοποιώντας τη χειρουργική εμπειρία αλλά και την τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την τεχνική της πειραματικής εξομοίωσης.

Επίσης, πολύ πρόσφατα στη βιβλιογραφία έχουν εμφανιστεί και κατάγματα μηριαίου μεταξύ αρθροπλαστικών του ισχίου και του γόνατος στην ίδια πλευρά. Τα κατάγματα αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο να θεραπευτούν διότι απαιτούν ειδικές γνώσεις και χειρουργικές ικανότητες. Η πρόσφατη τεχνολογία ωστόσο βοηθά τον ορθοπαιδικό χειρουργό να θεραπεύσει και αυτά τα δύσκολα κατάγματα.

Συγγραφή:

Ελευθέριος Τσιρίδης MD, MSc (Orth)(London), DMed, PhD, FRCS, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ορθοπεδικής Εταιρίας Ισχίου. Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διεθνές Κέντρο Αρθροπλαστικής ICAROS (International Center for Arthroplasty & Revision Orthopaedic Surgery).