Μέσο Επικοινωνίας:
www.dikaiologitika.gr

 

Νέα σχεδόν αναίμακτη και ελάχιστα επεμβατική τεχνική αρθροπλαστικής ισχίου επιτρέπει στον ασθενή να κινηθεί άμεσα χωρίς μετεγχειρητικό πόνο.Η Τεχνική παρουσιάστηκε στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο “MAST3 Conference in Arthroplasty Surgery”, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για την τεχνική προσπέλασης “superPATH”, με την οποία μπορούν να γίνονται αρθοπλαστικές ισχίου σε όποιο δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο διαθέτει τον βασικό χειρουργικό εξοπλισμό. Να σημειωθεί ότι η αρθρίτιδα είναι πολύ συχνή νόσος, την οποία αναπτύσσουν οι άνθρωποι μετά την ηλικία των 45-50 ετών και ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς θα χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση. Σήμερα στην Ελλάδα 1,5-2 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από αρθρίτιδα και πολλοί από αυτούς θα χρειαστούν αντιμετώπιση με αρθροπλαστική. Ωστόσο στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει λίστα αναμονής για τις επεμβάσεις αρθροπλαστικής, η οποία μπορεί να φτάσει και τους 12 μήνες.

Για την τεχνική αυτή  γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ισχίου, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής στο ΑΠΘ, Ελευθέριος Τσιρίδης.

“Το συνέδριο αφορά την ορθοπαιδική χειρουργική και μόνο τις αντικαταστάσεις αρθρώσεων, δηλαδή την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος. Αυτό που παρουσιάζουμε φέτος, το οποίο είναι κάτι πολύ νέο και πολύ μοντέρνο και το εφαρμόζουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι κάνουμε τις αρθροπλαστικές του ισχίου με μια τεχνική μικρής επεμβατικότητας, η οποία λέγεται ‘προσπέλαση superPATH’. Τα πλεονεκτήματά της είναι ότι δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό, γίνεται με πολύ μικρή τομή, δεν αιμορραγούν οι ασθενείς, δεν πονούν, κινητοποιούνται άμεσα την ίδια ή την επόμενη ημέρα, αλλά το κυριότερο είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλων των τύπων οι τεχνητές αρθρώσεις. Δεν είναι, λοιπόν, εξαρτημένος ο γιατρός από μια συγκεκριμένη εταιρεία ή από μια συγκεκριμένη πρόθεση. Αυτό δίνει μεγάλη ελευθερία επιλογής και μεγάλη ευκολία εκπαίδευσης” ανέφερε ο κ Τσιρίδης.

Παράλληλα επισήμανε ότι τα αποτελέσματα 200 τέτοιων επιτυχών χειρουργικών επεμβάσεων, που έκανε ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, παρουσιάστηκαν πριν από ενάμιση μήνα στο Πανευρωπαϊκό Ορθοπαιδικό Συνέδριο Ισχίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο. “Οι επεμβάσεις αυτές έγιναν και στο Παπαγεωργίου και στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς ειδικό εξοπλισμό, χωρίς ιδιαίτερα έξοδα χωρίς καμία έξτρα επιβάρυνση για τον ασθενή. Εμείς το κάνουμε με τον βασικό χειρουργικό εξοπλισμό, που μπορεί να έχει ακόμη και το πιο απομακρυσμένο νοσοκομείο της χώρας μας. Δεν χρειάζεται κανέναν ειδικό εξοπλισμό, κανένα ειδικό τραπέζι καμία ειδική προδιαγραφή. Αυτό που χρειάζεται είναι εκπαίδευση, την οποία παρέχουμε στο συνέδριο σήμερα” πρόσθεσε ο κ. Τσιρίδης.

Απαντώντας το ερώτημα “τι σημαίνει αυτό για τον ασθενή” είπε ότι : “O ασθενής ότι έχει πολύ καλής ποιότητας επέμβαση με πολύ γρήγορη αποκατάσταση, επάνοδο στο σπίτι του σε 24-48 ώρες, επιστροφή στην εργασία του σε 15 με 20 ημέρες και μια ήπια νοσηλεία αυτές τις 15-20 ημέρες. Ο ασθενής προσέχει βέβαια, αλλά μπορεί να κινείται μέσα στο σπίτι με βοήθημα, είναι αυτόνομος, δεν χρειάζεται να πάει σε κέντρο αποκατάστασης, δεν χρειάζεται ούτε φυσικοθεραπεία ούτε, τίποτα παρά μόνο να προσέχει το μικρό τραύμα το οποίο δεν είναι μεγαλύτερο από οκτώ εκατοστά. Το βοήθημα το χρησιμοποιεί για περίπου τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Στη δουλειά του πηγαίνει με ένα ζευγάρι πατερίτσες. Το βοήθημα που έχει στο σπίτι μπορεί να είναι το “πι” ή μπορεί να είναι πατερίτσες. Η βαρύτητα της κάκωσης είναι αντίστοιχη ενός στραμπουλήγματος του ποδιού και ο ασθενής δεν έχει μετεγχειρητικό πόνο”.

Η επέμβαση αυτή καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει λίστα αναμονής.”Είναι η γενική λίστα αναμονής. Εμείς, όταν μπορούμε, χρησιμοποιούμε την τεχνική αυτή έτσι κι αλλιώς σε όλους μας τους ασθενείς. Η λίστα αναμονής είναι η λογική λίστα αναμονής. Με βάση την τρέχουσα κατάσταση η λίστα αναμονής που έχουμε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου δραστηριοποιούμαι, μπορεί να φτάσει και τους 12 μήνες. Είναι πολύς ο κόσμος ή συγκεντρώνεται κατ’ επιλογή σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, σε συγκεκριμένους γιατρούς και έτσι παρατείνεται ο χρόνος αναμονής τους. Ούτως η άλλως η νόσος δεν σκοτώνει, αλλά δυσκολεύει την ποιότητα ζωής” εξήγησε ο κ. Τσιρίδης.