Μέσο Επικοινωνίας:

www.newmoney.gr

Θέμα:

Πως θα μειωθεί το κόστος των αρθροπλαστικών

tsiridis_1Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου είναι γνωστό ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές και πιο επιτυχημένες επεμβάσεις του 21ου αιώνα. Προσφέρει ποιότητα ζωής και κίνηση στους ασθενείς που την έχουν χάσει ολοσχερώς λόγω της αρθρίτιδας. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους ηλικιωμένους αλλά και για τους νεότερους ασθενείς, που λόγω κάποιας νόσου ή ατυχήματος έχουν απολέσει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης του ισχίου.

Εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο, είναι πολύ σημαντικό πλέον οι οικονομολόγοι υγείας να μελετήσουν σε βάθος τα πλεονεκτήματα της επέμβασης συγκριτικά με το να μην υποβληθεί κάποιος σε αυτήν, το κόστος της αρθροπλαστικής ως υλικού αλλά και της νοσηλείας.

Η Μεγάλη Βρετανία, με το εθνικό σύστημα υγείας NHS, έχει μια παράδοση σχεδόν 70 ετών στην προσφορά άριστης ποιότητας υγείας στους πολίτες της και αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο. Τα τελευταία 30 χρόνια τα οικονομικά υγείας μαζί με το NICE (National Institute for Clinic Excellence – δηλ. την εθνική επιτροπή που αποτελείται από τους επιφανέστερους καθηγητές ιατρικής της χώρας και προσδιορίζει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία όλων των νοσημάτων των Βρετανών) – μελετά και προτείνει τις καλύτερες και οικονομικά βιώσιμες θεραπείες για τον πληθυσμό της. Στα πλαίσια αυτά συντονισμένες προσπάθειες πολλών γιατρών προσφέρουν πληροφορίες που προέρχονται από την άριστη καταγραφή των ιατρικών πράξεων και δεδομένων στη Βρετανία.

Μια από αυτές τις ομάδες, η Exeter Primary Outcomes Studies (ΕPOS) διεξάγει τη μεγαλύτερη μελέτη μιας συγκεκριμένης αρθροπλαστικής ισχίου, η οποία μελετά τους ασθενείς για τα τελευταία 30 χρόνια.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν, στο επιστημονικό περιοδικό BMJ, τα συμπεράσματα της μελέτης 1589 ασθενών που χειρουργήθηκαν σε διάστημα 2 ετών με την τεχνική και την αρθροπλαστική τύπου Exeter και παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια από την ομάδα EPOS με το ερώτημα αν η ποιότητα της ζωής τους και η εργασιακή τους επίδοση βελτιώθηκε σε σχέση με ασθενείς που δεν χειρουργήθηκαν.

Δύο είναι τα σημαντικότερα ευρήματα αυτής της μελέτης: Πρώτο και κυριότερο ότι το σύνολο της δαπάνης της συγκεκριμένης επέμβασης στη Μεγάλη Βρετανία κατά ασθενή ήταν μόνον 5.000 λίρες, το οποίο συμπεριλαμβάνει τη νοσηλεία τους ασθενούς, τη χειρουργική επέμβαση, το υλικό, τα φάρμακα και την αμοιβή του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, πράγμα το οποίο από μόνο του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για τα οικονομικά της υγείας στην Ελλάδα, η οποία πλήττεται βάναυσα από την απροσδιοριστία της κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων και την ανυπαρξία μελετών, κόστους, αποτελεσματικότητας συγκεκριμένων προθέσεων για την ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολική αρθροπλαστική τύπου Exeter, με βάση τα παγκόσμια διεθνή στάνταρτς αποτελεσματικότητας, είναι ίσως η μοναδική πρόθεση η οποία μπορεί να επιβιώσει στο ανθρώπινο σώμα για παραπάνω από 30 χρόνια χωρίς να καταστραφεί. Το κόστος της αρθροπλαστικής Exeter από την άλλη είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο, διότι η τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή της είναι φθηνή, ενώ ο εμβιομηχανικός σχεδιασμός της παραμένει ανυπέρβλητος τα τελευταία 30 χρόνια και αποτελεί τη βάση σχεδιασμού και κατασκευής όλων των σύγχρονων αρθροπλαστικών που κυκλοφορούν στην αγορά, οι οποίες έχουν πολλαπλάσιο κόστος.

Δεύτερο συναρπαστικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι οι ασθενείς που δεν θα χειρουργηθούν κοστίζουν λόγω της αρθρίτιδας του ισχίου (στη διάρκεια των 5 ετών που κράτησε η μελέτη) τουλάχιστον 20 χιλ. λίρες στο εθνικό σύστημα υγείας μέχρι να χειρουργηθούν.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ενοποίησης θα ήταν πολύ χρήσιμο τα συμπεράσματα αυτά να περάσουν και στην ελληνική πραγματικότητα ώστε να μπορεί η ελληνική κοινωνία να απολαμβάνει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με λογικό κόστος και έτσι τελικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που αποτελεί μια από τις μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις, να παραμείνει ζωντανό και αποδοτικό.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Ελευθέριος Τσιρίδης, που είναι μέλος της ομάδας χειρουργών αρθροπλαστικής τύπου Exeter, οργάνωσε στα πλαίσια του Πανελλήνιου Ορθοπαιδικού Συνεδρίου 2012, το πρώτο πρακτικό σεμινάριο αρθροπλαστικής Τύπου Exeter με ξένους και Έλληνες προσκαλεσμένους, στο οποίο εκπαιδεύτηκαν οι 50 πρώτοι Έλληνες χειρουργοί πρακτικά στην τεχνική, πραγματοποιώντας καθένας απ’ αυτούς μια ολόκληρη επέμβαση.

Συγγραφή:

Ελευθέριος Τσιρίδης MD, MSc (Orth)(London), DMed, PhD, FRCS, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ορθοπεδικής Εταιρίας Ισχίου. Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διεθνές Κέντρο Αρθροπλαστικής ICAROS (International Center for Arthroplasty & Revision Orthopaedic Surgery).