Θεραπεία Οστεονέκρωσης
Οστεονέκρωση ή άσηπτη νέκρωση προκαλείται από έλλειψη αιμάτωσης του οστού και προσβάλλει συνήθως το μηριαίο οστό και τις αρθρώσεις. Αυτό οφείλεται σε άγνωστη αιτία σε ένα ποσοστό περίπου 70%, ενώ σε ένα 30% οφείλεται σε μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης ή ανολογικών φαρμάκων ή σε κάποιες δυσκρασίες του αίματος ή των λιπιδίων.
Για την αποκατάσταση του προσβεβλημένου οστού, σε σοβαρές περιπτώσεις οστεονέκρωσης, απαιτείται αρθrοπλαστική. Στα αρχικά όμως στάδια μπορεί να θεραπευθεί με αναζωογόνηση του νεκρού οστού με 2 ειδικές μεθόδους που εφαρμόζονται στο ICAROS:
- Οστική αυτομεταμόσχευση τμήματος της περόνης του ιδίου του ασθενούς.
- Με την μεταμόσχευση σπογγώδους οστού από το λαγόνιο, ενισχυμένο με βλαστοκύτταρα σε αριθμό 30.000 κύτταρα ανά κυβικό εκατοστό.
Το πρωτόκολλο αυτό εφαρμόζεται στο ICAROS με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Η οστεονέκρωση είναι διαφορετική του οστικού οιδήματος που αποτελεί παροδική βλάβη του οστού χωρίς νέκρωση. Επίσης, η παροδική οστεοπόρωση του μηριαίου ή του γόνατος είναι μια εποχική νόσος που περνά συνήθως χωρίς θεραπεία και συμβαίνει μετά από τραυματισμούς ή κατά την εγκυμοσύνη.
Το ICAROS αναλαμβάνει ασθενείς που πάσχουν από όλες τις προαναφερθείσες παθήσεις.
Η παρακολούθηση τους πρέπει να κρατά τουλάχιστον 1 χρόνο, απαiτούνται το ελάχιστο 2 μαγνητικές τομογραφίες και εάν υπάρξει καταστροφή του οστού γίνεται οστεομεταμόσχευση ή αντικατάσταση της άρθρωσης.