ΠΩΣ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ της ΟRama VR παγκοσμίου φήμης ορθοπεδικοί χειρουργοί πραγματοποίησαν την πρώτη διεθνή συνεργατική αρθροπλαστική ισχίου σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Το βίντεο είναι διαθέσιμο στο YouTube και μπορεί να την πατήσεις στα καλά καθούμενα ψάχνοντας να βρεις τρόπο για να συμμετάσχεις κι εσύ στο game – μόνο που το game… δεν είναι τόσο συνηθισμένο παιχνίδι οικιακής ψυχαγωγίας για το σαλόνι και το Playroom.

Ο λόγος για την πλατφόρμα της ελληνικής καταγωγής ORamaVR (http://www.oramavr.com), μιας εταιρείας έντασης γνώσης που εστιάζει στον μετασχηματισμό της ιατρικής εκπαιδευησης (γνώση) και την κατάρτιση (δεξιότητες) χειρουργών μέσω της καινοτόμας προσομοίωσης εικονικής πραγματικότητας και της μεταφοράς δεξιοτήτων από τον εικονικό στον πραγματικό χειρουργικό χώρο.

Πρόσφατα, μέσα στο φετινό καλοκαίρι, η εταιρεία κατάφερε να φέρει εις πέρας ένα πολύ πρωτοποριακό εγχείρημα που καταργεί τις αποστάσεις, αλλά και το όριο ανάμεσα στον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο, αλλάζοντας κεφάλαιο στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης. Αλλά ας δούμε από κοντά τι συγκροτεί αυτό το νέο πρωτοποριακό εγχείρημα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά , «παγκοσμίου φήμης ορθοπεδικοί χειρουργοί πραγματοποίησαν την πρώτη διεθνή συνεργατική αρθροπλαστική ισχίου σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας». Πως γίνεται αυτό; Χάρη στο βραβευμένο λογισμικό της ORamaVR που πέτυχε να συνδέσεις 5 διαφορετικές πόλεις και τέσσερις κορυφαίες ιατρικές σχολές παγκοσμίως, μετασχηματίζοντας το υπάρχον μοντέλο χειρουργικής εκπαιδεύσεις για πρώτη φορά.

Ποιοι συμμετείχαν; Οι Ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων του (Στάνφορντ), της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), της Νέας Υόρκης (NYU) και του Αριστοτελείου (ΑΠΘ). Στη βάση αυτής της συνάντησης, ορθοπεδικοι χειρούργοι παγκοσμίου φήμης μαζί με τους ειδικευόμενους τους συνεργάστηκαν πλήρως κατά τη διάρκεια  μιας εγχείρησης αρθροπλαστικής ισχίου με 4 εξ αποστάσεως συμμετέχοντες από το Στανφόρντ το Λος Αντελές , τη Νέα Υόρκη και τη Θεσσαλονίκη. Η προσομοίωση υποστηρίχθηκε από τις τεχνικές ομάδες της ORamaVR στο Ηράκλειο της Κρήτης και στο CORE KEΔΕΚ ΑΠΘ Θεσσαλονίκης. Τεκμήριο του πρωτοποριακού εγχειρήματος είναι αυτό το βίντεο https://youtu.be/jnuLGrLXbA.

Άλλα ας πούμε δυο λόγια για την ελληνική καινοτόμα εταιρεία  ORamaVR. Προέρχεται από τα  σπλάχνα της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Συνιδρυτές της είναι ο Γιώργος Παπαγιαννάκης (αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης), ο Λευτέρης Τσιρίδης (καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής), ο Πάνος Τραχανιάς (καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτη), άλλα και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας  και Έρευνας (ΙΤΕ).

Για την ιστορία, η ιδέα της γεννήθηκε το 2016, «όταν ένα μεσημέρι στον κήπο του σπιτιού του στη Θεσσαλονική ο Ελευθέριος Τσίριδης, καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής του ΑΠΘ και ο Γιώργος Παπαγιαννάκης, καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΙΤΕ, μοιράστηκαν ένα κοινό όραμα. Είχαν μόλις επιστρέψει και οι δυο στην Ελλάδα μέτα από 20 χρόνια σπουδών και δουλειάς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να θέσουν την τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου  ανοίγοντας νέους δρόμους στην ιατρική εκπαίδευση και συγκεκριμένα την Ιατρική, για να προσφέρει καλύτερη υπηρεσία στον ασθενή . Αργότερα στην ομάδα μπήκαν ο καθηγητής Πάνος Τραχανιάς και το ΙΤΕ της Κρήτης. Η εκπαίδευση των χειρούργων είναι δύσκολη και μακροχρόνια και η εικονική πραγματικότητα πρόσφερε μια ασφαλή , πολυμορφική και μαζική εκπαίδευση χωρίς κόστος».

Η ORamaVR, που επισήμως ιδρύθηκε το 2016, είναι μια καινοτόμος πλατφόρμα Virtual Reality προσομοίωσης χειρουργικών επεμβάσεων για την εκπαίδευση και εξάσκηση νέων χειρουργών που έχει αποσπάσει το 2ο βραβείο στον 8ο διαγωνισμό «Καινοτομία & Τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας (Μάιος 2018), ενώ τον ίδιο μήνα της απονεμήθηκε και το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο FARE από την Αμερικανική Ακαδημία Χειρουργών Ισχίου και Γόνατος. Εξάλλου, η εταιρεία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 500.000 ευρώ από το PJ Tech  Catalyst (από τα funds της οικογένειας των JEREMIE – Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises).

Μεταξύ των πρώτων που ενσωμάτωσαν το λογισμικό ORamaVR στο εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι οι Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) Nστο Λος Αντζελες, της Νέα Υόρκης ( NYU), το ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και το Πανεπιστήμιο του Σίνδεϊ στην Αυστραλία . Δυο από τους συνιδρυτές της εταιρείας, ο κ. Τσιρίδης και ο κ. Παπαγιαννάκης, λένε : ο μεν πρώτος επισημαίνει ότι « αποτελεί επαναστατική αλλαγή στον τρόπο που θα γίνονται οι επεμβάσεις αρθροπλαστικής στο μέλλον. Οι νέοι χειρούργοι ξεχνούν τα βήματα της επέμβασης εκτός και αν την εκτελέσουν πολλές φορές με τα χέρια τους. Τώρα μέσω του συνεργατικού λογισμικού εικονικής πραγματικότητας της ORamaVR αυτό είναι δυνατό για οποιονδήποτε, οποτεδήποτε, οπουδήποτε, ακόμη και από απόσταση. Οι ασθενείς μας πρέπει πλέον να αισθάνονται ασφαλείς ότι ο χειρούργος είναι άριστα προετοιμασμένος», ένω ο δεύτερος προσθέτει: « Για πρώτη φορά στην ιστορία των διαδικτυακών , συνεργατικών  εικονικών περιβαλλόντων, είμαστε πλέον σε θέση να βοηθήσουμε τους χειρούργους και τους ειδικευόμενους τους να είναι πλήρως παρόντες σε ενα εικονικό χειρουργείο, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται ενεργά σε μια πλήρως προσομοιωμένη εικονική εγχείρηση».

Η εταιρεία έχει πλέον βάση και εκτός Ελλάδος, στο μακρινό Σαν Χοσέ στην Καλιφορνία των ΗΠΑ ακριβώς για είναι κοντά στους εν δυνάμει πελάτες της- τις Ιατρικές Σχολές πανεπιστημίων, σε μια πληθώρα νοσοκομείων και κλινικών, άλλα και σε εξειδικευμένες εταιρείες κατασκευής ιατρικών μηχανημάτων, εξατομικευμένων προθέσεων (εμφυτευμάτων)  κ.α. Συνοψίζοντας, οι δυο μεγάλες δυνάμεις της ORamaVR είναι η πρωτότυπη υπολογιστική πλατφόρμα ovidVR-SDK της τεχνικής ομάδας που μεταφράζει  τις πραγματικές επεμβάσεις σε εικονικές και η διεθνής αναγνωσιμότητα της χειρουργικής ομάδας που άνοιξε τις πόρτες όλων των μεγάλων ιατρικών κέντρων στον κόσμο, επιτυγχάνοντας η ORamaVR.S.A να είναι η πρώτη στον κόσμο σε πωλήσεις και συνεργασίες.

Ξεχωριστά παραδείγματα, η Ορθοπεδική Κλινική του USC της Καλιφόρνιας με τον καθηγητή Λόρενς Ντορ και της Νέας Υόρκης ΝΥU με τον καθηγητή Γουίλιαμ Μακόλεϊ που ήδη χρησιμοποιούν την πλατφόρμα στην εκπαίδευση αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος, ενώ 20 τουλάχιστον διάσημες ορθοπεδικές κλινικές σε όλο τον κόσμο και οι κολοσσοί Intel Oculus, Google, HTC/ Vive στο Silicon Valley δοκίμασαν και τη συνιστούν στο κοινό τους.

Πρώτο Θέμα,9/9/2018