Μέσο Επικοινωνίας:

www.manamia.gr

Θέμα:

Προσοχή στα θαλάσσια σπορ με μηχανικά μέσα

tΗ ενασχόληση με τα θαλάσσια σπορ είναι εξαιρετικός τρόπος να γυμνάσει κανείς το σώμα του και επιδρά θετικά στην υγεία και την ψυχολογία. Ωστόσο, εγκυμονεί κινδύνους και συχνά ατυχήματα.

Όσοι λοιπόν αγαπούν το θαλάσσιο σκι, τους αρέσει να κάνουν βόλτες με τζετ σκι, μπανάνα ή σαμπρέλα, δεν αποκλείεται να τραυματίσουν τους μύες του γλουτού και να αναπτύξουν σύνδρομο απιοειδούς μυός ή σύνδρομο των μέσων γλουτιαίων μυών, κυρίως εξαιτίας της προσπάθειας να κρατηθούν όρθιοι. Συνήθως οι τραυματίες πονούν στο γοφό, «επειδή όμως από τον απιοειδή μυ περνά το ισχιακό νεύρο μπορεί να υπάρχουν πόνοι που ακτινοβολούν στο γόνατο ή πιο κάτω στο πόδι», εξηγεί ο αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής του ΑΠΘ – Γ΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» Θεσσαλονίκης κ. Ελευθέριος Τσιρίδης, προσθέτοντας ότι για τη θεραπεία απαιτείται ανάπαυση και τοποθέτηση πάγου στην παθούσα περιοχή, το πρώτο 24ωρο.

Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει συχνά στα άτομα που κάνουν θαλάσσια σπορ είναι η κήλη των αθλητών που συμβαίνει στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα λόγω της πίεσης που ασκείται από το εσωτερικό της κοιλιάς προς τα έξω κατά τη διάρκεια της άθλησης. Η ξεκούραση επαρκεί για την αντιμετώπιση του πόνου που προκαλεί. Σε αντίθετη περίπτωση βοηθά η έγχυση κορτιζόνης ή τοπικού αναισθητικού.

Δυστυχώς κάθε χρόνο καταγράφονται και στη χώρα μας πολλοί τραυματισμοί στις παραλίες και γι’ αυτό όσοι επιδίδονται σε τέτοια θαλάσσια σπορ θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες των εκπαιδευτών ή υπευθύνων, προκειμένου να είναι ασφαλείς.

Η θάλασσα και οι παραλίες πράγματι δίνουν πλήθος ευκαιριών βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. Ας επιλέξουμε λοιπόν τρόπους να το κάνουμε ακίνδυνα.

Συγγραφή:

Ελευθέριος Τσιρίδης MD, MSc (Orth)(London), DMed, PhD, FRCS, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ορθοπεδικής Εταιρίας Ισχίου. Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διεθνές Κέντρο Αρθροπλαστικής ICAROS (International Center for Arthroplasty & Revision Orthopaedic Surgery).