Μέσο Επικοινωνίας:

www.praktoreio-macedonia.gr

Θέμα:

Virtual Reality in Orthopaedics ελληνική παγκόσμια πατέντα ιατρικής τεχνολογίας

08-113727virtualorthopedikiellhnikhpatentaΜια πρωτοποριακή τεχνολογία στην επιστήμη της ιατρικής παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο, με τίτλο «MAST3 Conference in Arthroplasty Surgery» που διοργάνωσε η Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Α.Π.Θ. στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου στις 2-4 Δεκεμβρίου 2016, ένα διεθνές συνέδριο που γίνεται μόνιμα στην Ελλάδα.

Η νέα τεχνολογία, σε πρώτη διεθνή παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, έχει τίτλο «Virtual Reality in Orthopaedics» και παρουσιάστηκε από την ομάδα ‘ovid VR’. Όπως σημειώνει ο αν. καθηγητής Ορθοπαιδικής του Α.Π.Θ., Ελευθέριος Τσιρίδης, στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, οι καθηγητές του Αριστοτελείου σε συνεργασία με ομάδα από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης που ανέλαβαν το software, τον κώδικα πίσω τη νέα τεχνολογία, έφτιαξαν “ένα εικονικό περιβάλλον χειρουργικής επέμβασης. Σε αυτό το τεχνολογικό προϊόν χάρη σε (ειδικά) γυαλιά ο ιατρός είναι σαν να βρίσκεται στο χειρουργείο, ‘κάνει’ μια εγχείριση”. Και έτσι δημιουργήθηκε μια “συνολική εικονική πραγματικότητα”.

Πρόκειται για μια “παγκόσμια πρώτη πατέντα” που έχει μάλιστα χρηματοδότηση και από ξένα κεφάλαια ώστε να δημιουργηθεί μια “τεράστια επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα” με “την πρώτη παγκόσμια δραστηριότητα που βρίσκεται στον χώρο της εικονικής ιατρικής με προσανατολισμό την εκπαίδευση αλλά και την εξέλιξη αυτών των εγχειρήσεων”, τονίζει ο κ. Τσιρίδης.

Η ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων με το σύνθημα “fail safe” που έχει δώσει στη διαδικασία, έχει στοχεύσει και έναν ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο, να μπορεί με την τεχνολογία της Virtual Reality εκπαίδευσης των ιατρών να δίνει τη δυνατότητα να “δοκιμάσουν” με τα δεδομένα του ασθενή την εγχείρηση πριν εκείνη γίνει.

“Προσφέρουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσει κανείς το συγκεκριμένο προφίλ ασθενούς αφού μπορούμε να εξομοιώσουμε και τους ασθενείς και τη συγκεκριμένα άρθρωση, να βάζουμε βαθμούς δυσκολίας”, περιγράφει ο κ. Τσιρίδης. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ, οι ιατροί θα “κάνουν μια νοερή προπόνηση στον χειρουργό πριν μπει στο χειρουργείο, είτε στον ώριμο χειρουργό, είτε στο μαθητή χειρουργό κάτι που έχει διαγνωστική ικανότητα (αλλά και) ατέλειωτες εφαρμογές”.

Αυτή τη στιγμή τα μέλη της ελληνικής ομάδα που έχουν εξελίξει την καινοτόμο τεχνολογία βρίσκονται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ σε παγκόσμια συνάντηση όπου συμμετέχουν μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας, “που αναζητούν τέτοια project για να επενδύσουν”. Μεγάλη επιτυχία δε, σύμφωνα με Έλληνα ερευνητή είναι οι συμφωνίες που έκλεισε η ομάδα αυτές τις ημέρες για τη δοκιμή του ελληνικού προϊόντος άμεσα σε ένα “πρώτο διεθνές network και νοσοκομεία στη Δανία, την Αγγλία, τη Ρωσία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ” αλλά και άλλες χώρες.

Σ. Κυριακίδης